mulders-gm.nl

Liever dood dan slaaf

PUBLICATIE DATUM 2015-06-09
BESTANDSGROOTTE 6,28
ISBN 1230000476836
TAAL NEDERLAND
AUTEUR Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard
FORMAAT: PDF EPUB MOBI
PRIJS: VRIJ

Wil je het boek lezen Liever dood dan slaaf in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard. Lezen Liever dood dan slaaf online is nu zo eenvoudig!

Het is oorlog en de Duitsers oefenen een waar schrikbewind uit in Groningen. Mensen worden gemarteld in het Scholtenhuis, het hoofdkwartier aan de Grote Markt. Gevangenen worden op de zolder van het Scholtenhuis opgesloten en verkeren in doodsangst. Moord en doodslag is aan de orde van de dag.Onder hen bevindt zich dominee Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard. Hij krijgt de schok van zijn leven als hij bij zijn zoon, de advocaat en gemeenteraadslid Koo Domela Nieuwenhuis, aan de Pelsterstraat 44 logeert en hem op 25 september 1944 doodgeschoten in zijn woning aantreft. In zijn woede en verdriet vervloekt hij de Duitsers uit het raam van de woning en trekt daarmee de aandacht van het publiek. De Duitsers nemen hem mee en sluiten hem op in het Scholtenhuis. Met zijn medegevangenen brengt hij daar in onzekerheid zijn dagen door, want van niemand is bekend of hij/zij de volgende dag zal halen. Domela Nieuwenhuis zette zijn ervaringen op papier en liet met zijn dagboek een waardevol document na dat inzage geeft in het leven van de Broederschap die op de zolder van het Scholtenshuis werd gevormd. Het dagboek is een laatste herinnering aan de gruwelvilla waar een strijd op leven en dood werd geleverd en waarvan de laatste fundamenten in 2010 zijn opgeruimd.Een fragment uit zijn dagboek verraadt de pijn en het leed wat door Domela Nieuwenhuis is heengegaan.`Ik ben 74 en door Koo's heengaan, kreeg ik een geweldige schok en werd mijn evenwichtsgevoel verbroken. Geestelijk was het de diepste en mooiste gemeente op die zolder van mijn leven. Ik bereidde velen voor om doodgeschoten te worden, streed en leed met de mishandelden, uit wie men door marteling andere namen van de "Ondergrondse' wilde halen. Ik troostte, bad en worstelde met hen.Het gezin was kapot. "Jan Derk kruipt 's avonds vlug onder de dekens, dan snikt hij het uit- met gebalde vuisten ligt hij te schudden, wat hij zegt, zal ik hier maar verzwijgen.' Schrijft Astrid, de vrouw van Koo, in een brief aan haar schoonvader. "Liever dood dan slaaf' is een uniek en ontroerend relaas over een groep mensen die door het Duitse lot tegen wil en dank met elkaar in contact worden gebracht.

...p van de Scholtenhuiszolder. Gedrukt boek Liever dood dan slaaf ... bol.com | Liever dood dan slaaf, Jan Derk Domela ... ... . door Joop Ha Hoek op 31 juli 2013. Klokkenluiders zouden nooit vervolgd mogen worden, maar recht moeten hebben op ons respect en amnestie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot aantal vliegtuigen op Nederlands grondgebied neergestort. Talloze toestellen, in veel gevallen mét bemanningslede... "Liever dood dan slaaf - eer uw voorvaders. Liever dood dan slaaf - blijf uw broeders trouw. Liever dood ... Zwangere Guy - Beter Leven Lyrics | Genius Lyrics ... . Liever dood dan slaaf - blijf uw broeders trouw. Liever dood dan slaaf - eer uw vaderland. Liever dood dan slaaf - blijf de goden trouw" Liever dood dan slaaf - eer uw voorvaders Liever dood dan slaaf - blijf uw broeders trouw Liever dood dan slaaf - eer uw vaderland Liever dood dan slaaf - blijf de goden trouw _____ Radboud, king of the free Frisian land Was the ... Door: Anne van Winkelhof. Dood willen is niet gezellig. Niet iets om te vertellen op een verjaardagsfeestje. Wel iets om je schuldig over te voelen - dat doe ik in ieder geval. Ik vind het verschrikkelijk dat mensen doodziek worden, bang zijn om dood te gaan en moeten vechten voor hun leven, terwijl ik flirt met de dood. Liever dood dan slaaf - eer uw voorvaders Liever dood dan slaaf - blijf uw broeders trouw Liever dood dan slaaf - eer uw vaderland Liever dood dan slaaf - blijf de goden trouw. Oversættelse (Hollandsk > Dansk) 0. 0. Din mening. Dit navn. Indtast et nummer fra billedet: Heidevolk sange. Nehalennia. Dondergod. Liever dood dan slaaf - blijf uw broeders trouw Liever dood dan slaaf - eer uw vaderland Liever dood dan slaaf - blijf de goden trouw. Traduction (Néerlandais > Français) 0. 0. Commenter. Nom. Entrez les deux chiffres. Chansons de Heidevolk. Nehalennia. Vulgaris Magistralis. Het Gelders Volkslied. Ostara....