mulders-gm.nl

Bewariër

PUBLICATIE DATUM 2015-05-11
BESTANDSGROOTTE 5,11
ISBN 9781301730971
TAAL NEDERLAND
AUTEUR Marc Brookhuis
FORMAAT: PDF EPUB MOBI
PRIJS: VRIJ

Wil je het boek lezen Bewariër in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Marc Brookhuis. Lezen Bewariër online is nu zo eenvoudig!

De Amsterdamse agenten Mulder en De Jong krijgen te maken met hun eerste echte zaak. Een bankier heeft zelfmoord gepleegd maar was het wel zelfmoord of misschien toch moord? Al snel blijkt er meer aan de hand en raken de agenten verwikkeld in een groter verhaal waarin ook de Tweede Wereldoorlog een rol lijkt te spelen.Bewariër is het nieuwste boek van Marc Brookhuis die eerder al de serie schreef over politieagent Marcel Sturing, zie o.a. de titels: Een Verstilde Hardloper en Een Verborgen Patroon (verkrijgbaar als E-book)Fragment:Francken pauzeerde even, nipte opnieuw van zijn jenever en spoelde na met een slok bier. "En dan was er nog het pulsen…""Pulsen?" Mulder keek vragend."Pulsen en Bewariën. Twee kernwoorden uit die tijd. Pulsen: Het leeg halen van Joodse huizen. Hier…" Francken zocht even in zijn aktetas en legde een boek op tafel. "Een belangrijk boek uit het midden van de jaren 60: "Ondergang' van Presser. Daar staat het allemaal in beschreven.""Wat is pulsen?" vroeg nu ook De Jong."Vernoemd naar A.Puls, een verhuizer die in opdracht van de Duitsers de huizen van gedeporteerde danwel ondergedoken Joodse burgers leeg haalde. En natuurlijk een groot deel van de spullen in eigen zak stak. Het voorbeeld werd al snel gevolgd door andere Nederlanders. Een actievere vorm van bewariën zeg maar." Francken lachte grimmig. "Men kreeg de spullen niet in bewaring, nee, men ging er actief achteraan…"

...ngen van deze joden afgevoerd werden. Niet-joodse Nederlanders poogden vaak, dikwijls ... OVT 9 juni 2019 - OVT - VPRO ... ... bewariër betekenis & definitie (tijdens Tweede Wereldoorlog) niet-Jood die goederen van Joden bewaart voor ze gedeporteerd worden. Deze kostbaarheden zagen ze meestal niet terug. Samentrekking van bewaren en ariër.Want er bleef heel veel aan de pan kleven in Nederland. Marga Minco's 'bewariër' Over Marga Minco. Marga Minco, pseudoniem van Sara Menco, is schrijver en werd geboren op 31 maart 192 ... Puzzelwoordenboek - Woordenboek.NU - Aanvraag zoeken ... . Marga Minco, pseudoniem van Sara Menco, is schrijver en werd geboren op 31 maart 1920. Haar vader was Joods-orthodox. P.C. Hooftprijs: De bestuursvoorzitter van de P.C. Hooftprijs blijkt een kleinkind te zijn van de 'bewariërs' van de eigendommen van laureaat Marga Minco. In het werk van Marga Minco bijvoorbeeld duikt de term 'bewariër' regelmatig op, Josepha Mendels heeft er hartverscheurend over geschreven en vele anderen. Bewariër combineert ariër, de nazi-term voor 'raszuivere' mensen, met 'bewaren' in de zin van inpikken. Het staat in het Woordenboek der Nederl...