mulders-gm.nl

De oorlog en het Vaticaan

PUBLICATIE DATUM oktober 2017
BESTANDSGROOTTE 9,48
ISBN 9789401445498
TAAL NEDERLAND
AUTEUR Johan Ickx
FORMAAT: PDF EPUB MOBI
PRIJS: VRIJ

Wil je het boek lezen De oorlog en het Vaticaan in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Johan Ickx. Lezen De oorlog en het Vaticaan online is nu zo eenvoudig!

Eind augustus 1914. Het Duitse leger legt de stad Leuven zo goed als volledig in de as. Ook de bibliotheek van de Katholieke Universiteit Leuven wordt volledig vernietigd. In België wordt een scherpe veroordeling door paus Benedictus XV verwacht, maar de reactie is lauw.Mgr. Paulin Ladeuze, de toenmalige rector van de universiteit, stuurt daarop een geheim - en niet eerder gepubliceerd - rapport aan de Heilige Stoel. Het past in een bredere diplomatieke operatie waarbij Belgische professoren en geestelijken vanaf kerstmis 1914 bondgenoten zoeken in het Vaticaan. Via een ondergrondse club met internationaal elan in Rome - de zogenaamde 'club van vijf' - willen ze de neutrale houding van de paus veranderen. Mgr. Pacelli, de latere paus Pius XII, speelt hierin een actieve rol.

...IDING Bij de herdenkingen van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog organiseerde ook het Pauselijk Comité voor Historische Weten-schappen in 2014 een groot colloquium ... bol.com | De oorlog en het Vaticaan, Johan Ickx ... ... . Ik nam deel aan de voorbe- De oorlog en het Vaticaan Geheim verzet na de brand van Leuven in 1914. Johan Ickx. Ebook . Eind augustus 1914. Het Duitse leger legt de stad Leuven zo goed als volledig in de as. Ook de bibliotheek van de Katholieke Universiteit Leuven wordt volledig vernietigd. In België ... In het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel werd op 19 oktober het boek 'De oorlog en het Vaticaan' voorgesteld. 'De Oorlo ... bol.com | De oorlog en het Vaticaan, Johan Ickx ... ... . In België ... In het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel werd op 19 oktober het boek 'De oorlog en het Vaticaan' voorgesteld. 'De Oorlog en het Vaticaan, geheim verzet na de brand van Leuven 1914' werd geschreven door Johan ICKX, Directeur van het historisch archief van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel, sectie relaties met de Staten. Het Vaticaan was in de oorlog neutraal en kon vanuit die onafhankelijke positie soms zaken regelen. Wilhelmina zou na WOI ook de komst naar Nederland van de Duitse keizer hebben geregeld. Het boek heeft dan ook weinig nieuws te melden op dit vlak anders dan dat het alles verbindt met paus Pius XII, die als een kruisspin resideert in zijn eigen spionageweb. En passant wordt vermeld dat het Vaticaan ook de bedenker is van de E.U. en kon de paus met veel verstand van zaken praten over het bouwen van atoomwapens....